← Terug naar nieuws


FSN Capital VI1 creëert een leidende partij in de Europese Business to Business distributie markt door het samenvoegen van OptiGroup en Hygas


Stockholm/Bleiswijk, 21 december 2021

FSN Capital VI heeft een overeenkomst getekend met betrekking tot een investering in OptiGroup en Hygas (hierna samen “Groep”) met als doel Europees leider te worden in de business-to-business (“B2B”) distributiemarkt met een omvang van rond de 150 miljard Euro. Bestaande aandeelhouders en het managementteam zullen minderheidsbelangen in de gecombineerde Groep behouden.

De investering in OptiGroup en Hygas, die samen een omzet van ongeveer 1,3 miljard Euro en een EBITDA van meer dan 100 miljoen Euro zullen hebben, past binnen de strategie van FSN Capital om bedrijven te transformeren en internationaler, duurzamer en concurrerender te maken.

OptiGroup, met hoofdkantoor in Mölndal, Zweden, is een toonaangevende Noord-Europese B2Bdistributeur met een breed productaanbod in Facility, Safety & Foodservice, Packaging Solutions en Business Supplies. OptiGroup is sinds 2008 eigendom van Altor Fund II en Triton Fund II en in 2017 samengegaan met RoosGruppen AB. Hygas, gevestigd in Bleiswijk, is een toonaangevende B2Bdistributeur in de Benelux op het gebied van Facility &Hygiëne, Safety, Medical en Packaging. Beide bedrijven hebben een sterke groei laten zien en talrijke succesvolle add-on-acquisities uitgevoerd.

OptiGroup en Hygas vullen elkaar aan, zowel geografisch als op basis van hun aantrekkelijke productaanbod en aanvullende services voor B2B-klanten in heel Europa. FSN Capital VI zal samen met de managementteams en de aandeelhouders de groei van de Groep versnellen, onder meer door add-on-acquisities in de sterk gefragmenteerde Europese B2B-distributiemarkt. De strategie van de Groep zal erop gericht zijn om zowel organische groei als overnames te blijven stimuleren, terwijl ook duurzaamheid in de diverse marktproposities wordt nagestreefd.

De Groep bedient via 70 distributiecentra meer dan 100.000 klanten in 20 landen en telt ruim 1.900 werknemers. De CEO van de Groep wordt Sören Gaardboe, momenteel CEO van OptiGroup. Alex de Graaf blijft CEO van Hygas en zal deel uitmaken van het management van de Groep.

Marcus Egelstig, Partner bij FSN Capital Partners, investeringsadviseur van FSN Capital VI, verklaarde: “Wij zijn zeer verheugd dat FSN Capital VI de krachten bundelt met OptiGroup en Hygas om samen een Europese B2B-distributiekampioen te creëren. Wij zijn diep onder de indruk van het management, de ondernemingsgeest en klantgerichte aanpak van de bedrijven. We zijn ook enthousiast over de mogelijkheid voor FSN Capital VI om samen te werken met OptiGroup en de bestaande aandeelhouders van Hygas om de groei in de Europese distributiemarkt te versnellen.”

Niclas Thiel, Principal bij FSN Capital Partners, investeringsadviseur van FSN Capital VI, voegt hieraan toe: “OptiGroup en Hygas zijn toonaangevende spelers in hun respectievelijke markten, en met een aantrekkelijk klantenaanbod in de Scandinavische en Benelux regio’s. OptiGroup en Hygas vullen elkaar goed aan en zullen samen in staat zijn om de groei te versnellen. Wij zijn verheugd over de mogelijkheid van FSN Capital VI om samen te werken met de sterke managementteams binnen de Groep om haar winstgevende groei voort te zetten en een nog sterker product- en oplossingenaanbod aan haar klanten te bieden.”

Sören Gaardboe, CEO van OptiGroup: “Wij zijn zeer verheugd om samen te werken met FSN Capital VI, Hygas en haar aandeelhouders, om zo gezamenlijk de reis te initiëren naar een leidende Europese positie in de zeer aantrekkelijke distributiemarkt. Voor onze volgende internationalisering en groeifase is FSN Capital VI de juiste partner die relevante ervaring meebrengt om verdere groei te stimuleren, ondermeer door overnames. We delen ook een gemeenschappelijke focus op duurzaamheid en zullen verder investeren om in de voorhoede te blijven op het gebied van duurzaamheid binnen onze marktsegmenten.”

Alex de Graaf, CEO van Hygas: “Dit is een zeer spannende stap voor Hygas. We zijn erg trots op wat we tot nu toe in de Benelux hebben bereikt, altijd geleid door ons ondernemerschap en door dicht bij onze klanten te staan. Met FSN Capital VI als belangrijkste aandeelhouder, ben ik ervan overtuigd dat we de juiste voorwaarden zullen krijgen om onze groei voort te zetten en onze activiteiten samen met OptiGroup uit te breiden.”

De partijen zijn overeengekomen om geen verdere details over de transactie bekend te maken.

De transactie vergt nog de goedkeuring van de bevoegde autoriteiten. Een deel van de transactie zal worden gefinancierd met een door Jefferies gearrangeerde termijn lening (“TLB”), welke door middel van de toekenning van een externe kredietbeoordeling beschikbaar zal zijn voor institutionele investeerders. Afronding wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2022.

FSN Capital VI werd bij de transactie geadviseerd door Citigroup Global Markets AG, Bain & Co, Baker McKenzie, KPMG, Kearney, Frank Partners, en Marsh.

Hygas werd bij de transactie geadviseerd door Wave Corporate Finance, 1602 Corporate Finance, Biesheuvel Jansen, Boels Zanders en Amstone.

+++++++++++++

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Alex de Graaf, CEO Hygas, A.deGraaf@cemextrescon.nl, +31 651 889716
Xander Heijnen, communicatie adviseur, Xander.Heijnen@KekstCNC.com, +49 172 8119728

+++++++++++++

Over OptiGroup
OptiGroup (www.optigroup.com) is een toonaangevende Europese distributiegroep die op maat gemaakte toeleveringsoplossingen biedt aan B2B-klanten. De bedrijven van OptiGroup zijn gespecialiseerd in het leveren van producten en diensten aan klanten, voornamelijk binnen
schoonmaak & facility management, horeca, gezondheidszorg, productie-industrieën en de grafische sector, die de activiteiten stroomlijnen en een succesvoller bedrijf bevorderen.

Over Hygas
Hygas Group (www.hygas.nl) is een toonaangevende leverancier in de Benelux van hygiëneproducten, medische disposables, beschermingsmiddelen, en -diensten en verpakkingsmaterialen met aanvullende diensten voor een breed scala van marktsegmenten, verdeeld over 14 vestigingen. De groep begon als Cemex Trescon en voltooide in de afgelopen jaren meerdere add-on-acquisities.

Over FSN Capital
FSN Capital Partners (www.fsncapital.com), opgericht in 1999, is een toonaangevende Noord-Europese participatiemaatschappij en beleggingsadviseur van de FSN Capital Funds, met €4 miljard onder beheer. FSN Capital Funds doen controle-investeringen in op groei gerichte Noord-Europese bedrijven, ter ondersteuning van verdere groei en om bedrijven te transformeren in meer duurzame, concurrerende, internationale en winstgevende entiteiten. Ons ethos, “Wij zijn fatsoenlijke mensen die op een fatsoenlijke manier een fatsoenlijk rendement behalen”. Wij engageren ons om verantwoordelijke investeerders te zijn en een positieve impact te hebben op het milieu en de maatschappij in onze portefeuille. FSN Capital Partners heeft een team van 68 medewerkers in Stockholm, Oslo, Kopenhagen en München, naast 9 executive advisors met uitgebreide ervaring in de sector. Meer informatie over FSN Capital vindt u op: www.fsncapital.com


Het Engelse persbericht is hier te downloaden

——————————————————-

1 FSN Capital GP VI Limited, handelend voor zichzelf en in haar hoedanigheid van beherend vennoot of portefeuillebeheerder (al naar gelang de situatie) voor en namens elk van FSN Capital VI L.P., FSN Capital VI Invest L.P. en FSN Capital VI Lux SCSp. 
Contact

Meer weten?
Neem contact op met ons.